Szukasz pomysłu na ciekawe danie? Zaglądaj regularnie na naszą stronę i sprawdzaj jakie przepisy dla Ciebie przygotowaliśmy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schab z młodą kapustą - sztandarowa polska potrawa, którą pokażemy w nieco innej odsłonie. Zapewniamy, że jest to danie proste, szybkie i najważniejsze - smaczne. Idealnie, jeśli na talerzu znajdą się też młode ziemniaki.


Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg świeżego schabu bez kości
  • pęczek świeżego koperku
  • 40 g masła, najlepiej klarowanego
  • ok. 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

 

Schab pokrój w kostkę. Dopraw mięso solą i pieprzem, posyp  obficie drobno posiekanym koperkiem. 

Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w piórka, marchewkę pokrój w paski, możesz też zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach.

Na niewielkiej ilości masła klarowanego obsmaż krótko pokrojone mięso. Przełóż na talerz.

Na tę samą patelnię dodaj pozostałe masło. Zeszklij cebulę, dodaj kapustę i marchewkę i przesmaż, aż staną się wystarczająco miękkie.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz dopraw solą i pieprzem. Podlej niewielką ilością wody i duś jeszcze kilka minut pod przykryciem.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

Wymieszaj kostki schabu z kapustą z warzywami, przełóż do żaroodpornego naczynia i i zapiecz 15 minut w piekarniku.

Możesz jeść z pieczywem, jednak najlepiej te danie smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

 

 

Smacznego!