Konkurs "Świąteczne gotowanie z restauracjami Mezze i Tapasta". Przygotuj danie i wygraj udział w warsztatach kulinarnych.

 

 

Wielkimi krokami zbliża się najpiękniejszy czas w roku. Grudzień, może nie zawsze jest zasypany śniegiem, ale co roku jest pełen życzliwości, świątecznych emocji i pysznych smaków. Jeżeli kochasz gotować, bawić się smakami, a świąteczny czas jest dla Ciebie szczególny, to mamy dla Ciebie konkurs, w którym mozesz wygrać kulinarne warsztaty z szefem kuchni restauracji Mezze i Tapasta w Olsztynie.

 

 

Co wystarczy zrobić?

Przygotować kaczkę według naszego przepisu i na Facebooku - sklepy Rast, pod postem konkursowym, umieścić zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy. Konkurs startuje 15 grudnia i trwa do końca miesiąca, czyli 31 grudnia 2017r. Wybierzemy 5 osób, które otrzymają zaproszenia na warsztaty kulinarne z szefem Możdżonkiem. To niesamowita okazja, by nauczyć się kulinarnych sztuczek, dowiedzieć się, co to jest konfitowanie i ugotować coś pysznego pod okiem jednego doświadczonego kucharza. Regulamin konkursu znajdziecie w tym linku

 

 

Marynowane udo z kaczki z czerwoną kapustą i kaszą bulgur

Składniki na 2 porcje:

Mięso:

2uda z kaczki

Marynata do mięsa:
Miód pitny - 1 szklanka
Wino czerwone wytrawne - 1 szklanka
Czosnek - 3 ząbki
Anyż - 4 gwiazdki
Laska cynamonu
Świeży tymianek – 4 gałązki
Sól do smaku
Kostka smalcu

Kapusta:

Kapusta czerwona – pół główki
Marynata do kapusty:
Miód wielokwiatowy – 2 łyżki
Ocet balsamiczny – ¼ szklanki
Anyż - 3 gwiazdki
Cynamon - jedna laska
Sok z czarnej poprzeczki – 2 szklanki
Sól do smaku

Kasza:

Kasza bulgur
Kasza bulgur – 1,5 szklanki
Mleczko kokosowe – 1 puszka
Koncentrat z buraków – ¼ szklanki
Woda – 2,5 szklanki
Sól do smaku

 

 

 




 

Mięso myjemy i osuszamy, a następnie zalewamy miodem i winem. Dodajemy posiekany czosnek i tymianek. Marynujemy od 4 do 8 godzin

Kaczkę odsączamy z marynaty i obsmażamy na smalcu z jednej i z drugiej strony na złocisty kolor.
Przekładamy mięso do garnka i zalewamy marynatą, dodajemy resztę smalcu. Dusimy około 3 godzin na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Na patelni roztapiamy łyżkę smalcu i podsmażamy chwilę anyż z cynamonem. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, którą chwilę smażymy. Dodajemy sok z porzeczki, ocet balsamiczny, miód i sól do smaku. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka.


Gotujemy wodę z solą, gdy zacznie wrzeć dodajemy koncentrat z buraków i mleczko kokosowe. W momencie, gdy wszystko się zagotuje, dodajemy kaszę i gotujemy około 25 minut, aż kasza będzie miękka.