Szukasz pomysłu na ciekawe danie? Zaglądaj regularnie na naszą stronę i sprawdzaj jakie przepisy dla Ciebie przygotowaliśmy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szynka pieczona z jabłkami

Połącznie polskich, soczystych jabłek i szynki. Klasyka kuchni, która wymaga odrobiny pracy i czasu, a smakuje wyśmienicie.  

Składniki:  

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 soczyste i kruche jabłka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 2 cm korzenia imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki majeranku
  • główka czosnku

Szynkę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć do naczynia. Małym nożem zrobić niewielkie nacięcie w mięsie.

Całe mięso natrzeć solą, pieprzem, tartym imbirem, słodką papryką, majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Wymieszać soso sojowy z miodem i natrzeć nim ponownie mięso. W nacięcia w mięsie włożyć ząbki czosnku.

Mięso przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem wyjmujemy szynkę z lodówki i ocieplamy ją przed pieczeniem do temperatury pokojowej. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni.

Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia i układamy ćwiartki jabłek pozbawione gniazd nasiennych. 

Mięso pieczemy godzinę. Podczas pieczenia polewamy szynkę sosem z naczynia żaroodpornego. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę z piekarnika i dajemy jej chwilę odpocząć. 

Marynatę wraz z jabłkami wlewamy na sitko, które stawiamy na garnku i przecieramy łyżką. marynatę z jabłkami Powstały sos gotujey 10 minut.

Szynkę podajemy pokrojoną w plastry i polaną sosem.

SMACZNEGO!