Szukasz pomysłu na ciekawe danie? Zaglądaj regularnie na naszą stronę i sprawdzaj jakie przepisy dla Ciebie przygotowaliśmy

 

 

 

 

 

 

 

 

 AROMATYCZNY GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ Z POMIDORAMI

Gulasz to idealny pomysł na sycący i pyszny obiad. Jeżeli dodamy do niego sezonowe, jesienne warzywa będzie barwnie, a zarazem zdrowo i treściwie.

Składniki:  

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka
  • ok.350 ml bulionu lub wrzątku
  • kilka świeżych pomidorów lub pomidory z puszki
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy lub cieciorka z puszki
  • garść świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz kajeński lub chili
  • pieprz czarny
  • pęczek natki pietruszki

Mięso kroimy na kawałki, obtaczamy w odrobinie mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy posiekaną cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy razem, aż cebula się zeszkli. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na oleju krótko (3-4 min) podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i dodajemy pokrojone kostkę, wcześniej orane ze skóry pomidory lub wrzucamy zawartość puszki z pomidorami. Wrzucamy ugotowaną ciecierzycę i wszystko przekładamy do naczynia z mięsem.

Całość podlewamy bulionem, dodajemy tymianek. Przyprawiamy wg uznania. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Dusimy 75 minut, sprawdzając, czy mięso jest już wystarczająco miękkie.

Gulasz podajemy z pieczonymi ziemniakami, puree, ryżem lub kaszą.

SMACZNEGO!